Wedstrijden

Wedstrijden

Dressuurwedstrijden junioren

Als je ongeveer 1 tot 1,5 jaar bij ons rijdt kun je mee gaan doen aan dressuurwedstrijd. Dan ben je alleen met je pony in de rijbaan en rij je een proef die voor gelezen wordt. Dit proefje duurt ongeveer 7 tot 8 minuten. Je begint bij ons in de F1, dit is een proef zonder galop. Als je 3 winstpunten hebt behaald (een winstpunt krijg je bij 210 punten) ga je door naar de volgende proef. Je proef wordt beoordeeld door een jury en op een protocol (soort rapport) geschreven door een schrijver.

Je dient een uur voor aanvang van je proef aanwezig te zijn en je startgeld betalen bij het secretariaat. Het secretariaat vind je boven in de foyer. Je levert ook bij het secretariaat je ruiterpaspoort in. Hierin worden eventuele winstpunten aangetekend.

Bij de even proeven F2, F4 en F6 hoort ook een theorie-examen. Bij onze proeven is het officiële wedstrijdtenue pas in de F6 verplicht. Inschrijven kan niet eerder dan 1 maand van te voren. Bij inschrijving altijd meerdere pony's vermelden. Pony's kunnen maar een beperkt aantal keren lopen. Overleg altijd met je instructeur of je hieraan al mee kunt doen en over de keuze van je pony.

Dressuurwedstrijden senioren

Voor de senioren geldt hetzelfde als voor de junioren. De senioren beginnen echter bij de F3 een proef met galop. De senioren rijden alvorens de proef te starten ongeveer 15 minuten los met een groep van 5 a 6 ruiters. Deze wedstrijden zijn veelal op zaterdagavonden.

SPRINGWEDSTRIJDEN

De PSV Duin en Kruidberg organiseert ook springwedstrijden.

Dit zijn er ook 5 in het jaar.

Springwedstrijden zijn voor die ruiters die regelmatig in een van onze springlessen meerijden. De springlessen kun je alleen dan rijden als je wekelijks in de les meerijdt en je er qua niveau aan toe bent.

Bij de springwedstrijden hebben we verschillende categorieën, we beginnen met de laagste rubriek, te weten 20-40 cm.

Daarna volgen de rubrieken in hoogte op.

Er wordt aan het begin van de middag altijd eerst met behulp van alle deelnemers het parcours opgebouwd, dan wordt het  parcours te voet verkent,  met alle ruiters en instructeur.

Vervolgens wordt er begonnen met de rubriek 20-40 cm.

Aan het einde van de wedstrijd worden eerst alle paarden verzorgd, het parcours afgebouwd en dan volgt de prijsuitreiking.

Samengestelde wedstrijd/outdoor Kennemergaarde

Voor ruiters die minimaal F6 dressuur en 40 tot 60 cm rubriek in springcompetitie rijden. Er wordt begonnen met een dressuur proef in de binnenbak, daarna wordt er een springparcours gereden en vervolgens een cross door het park over allerlei vreemde hindernissen. Zo is er onder andere een sloot, picknicktafel en een rustieke hek wat gesprongen moet worden. Best een pittige wedstrijd voor de ruiters. En ook heel leuk om te kijken. Overleg met je instructeur of je hieraan toe bent.

Pas de Deux

Pas de Deux is een proef gereden door 2 combinaties die gelijk figuren rijden, naast elkaar of synchroon aan elkaar. De Pas de Deux wedstrijd is altijd op 2e paasdag en voordat je hieraan mee kunt doen rij je minimaal F6 dressuur. Het is namelijk best moeilijk een proef te rijden gelijk aan je partner. Je mag hierbij zelf een thema, muziek en de kledingstukken uitkiezen. Ook hier geldt: overleg met je instructeur.

Indien je mee gaat doen met een manegepaard kun je 3 x 20 minuten oefenen. Deze oefentijden zijn veelal op zaterdagavond. Hiervoor schrijf je, je in het activiteitenboek 2 x op zondag en 1 x op zondag Op 1e Paasdag is de generale repetitie. Hiervoor kun je bij de foyer muziek aanleveren op cd. Het oefenen is steeds exact 20 minuten. Drie maal oefenen kost 1 knip van de kaart. Op de wedstrijddag van te voren je proef bestaande uit 20 onderdelen in tweevoud inleveren bij het secretariaat samen met de muziek. Inschrijven is mee doen! Als je later toch afhaakt en je hebt maar 1 maal geoefend wordt toch de knip van de kaart berekend. Je dient hier dus rekening mee te houden. De oefen data staan ook op de kalender vermeld.

Quadrille

Ook een dressuurproef maar dan met zijn vieren. Heel leuk maar ook moeilijk. Deze wordt met de Pas de Deux wedstrijd op 2e paasdag gereden. Verder dezelfde regels als de Pas de Deux.

Carrouselwedstrijden

Eerste pinksterdag carrouselwedstrijd voor de junioren.
Regelmatig uitwisselingswedstrijden carrousel senioren.

Voor alle wedstrijden geldt:

-Het wedstrijd tenue is vanaf de F6 pas verplicht te weten;  wedstrijd jasje, witte rijbroek,  laarzen, veiligheidshelm,  plastron en witte handschoentjes

-Het mag natuurlijk wel eerder; het staat prachtig.

Ruiterpaspoort mee!!

-De behaalde punten worden bijgeschreven in je ruiterpaspoort, dit dien je dus altijd mee te nemen.

-Bij 210 punten behaal je een winstpunt, bij 3 winstpunten ga je verder naar de volgende proef.

-Van iedere proef bestaat er een A of een B versie, op de kalender van de manege staat welke versie er gereden wordt.

-Je mag niet langer dan een maand van te voren inschrijven voor de wedstrijd

Je dient 2 paarden op te geven die je voorkeur hebben.

-De donderdag voor de betreffende wedstrijd is de startlijst bekend

. Dan kun je naar de manege bellen of op Facebook kijken, daar komt de startlijst ook altijd op te staan.

-Als je ingeschreven hebt kun je tot de woensdagavond ervoor kosteloos uitschrijven, bij latere uitschrijving blijft het startgeld verplicht.

Aan het eind van het jaar wordt er een jaarbeker uitgereikt, deze gaat naar de ruiter met de hoogste resultaten die ten minste 4 wedstrijden gereden heeft en ook de laatste wedstrijd van het jaar rijdt.

We hebben op de manege een vereniging die de wedstrijden organiseert; zij regelen de jury en de schrijver, de prijzen, bemannen het secretariaat waar je je startgeld kunt betalen, tellen de  punten op de protocollen op en doen de prijsuitreiking.

Onze vereniging heet Paarden Sport Vereniging Duin en Kruidberg.

Je mag een keer starten zonder lid te zijn van de vereniging, daarna dien je lid te worden.